Marken

Marken is bijzonder en kleurrijk schiereiland in het Markermeer op een steenworp afstand van Amsterdam. Doordat het tot 1957 een eiland was zijn gebruiken en tradities lang bewaard gebleven en staan de houten huizen er prachtig bij. 

Woningen

Dicht tegen elkaar aan staan de woningen op de werven of in kleine buurten: u loopt door smalle stegen, over ophaalbruggen en tussen de houten huizen en overal lijkt de tijd stil te staan. Strak witgeschilderde kozijnen steken scherp af tegen het zwart en groen van de glimmende schotten. De was wappert aan de roop, de koeien lopen in het groen tussen de weidevogels en in de haven dobberen de schepen.

Klederdracht

De klederdracht van Marken stamt uit de late middeleeuwen. Er is in de loop van de eeuwen veel veranderd, ook de traditionele kleding gaat met de mode mee. In het huidige straatbeeld wordt de klederdracht bijna niet meer gezien maar de gidsen van Rond Marken zijn gekleed in de originele klederdracht. Ook het Marker Museum staat er vol mee en het fanfarekorps Juliana draagt het als uniform. 

Welkom

Op Marken aangekomen lijkt het wel een goed onderhouden museum maar houdt u er rekening mee dat het naast een toeristische trekpleister ook een plek is waar mensen wonen en werken. Jelaaw binne allegoar welkom zoals we dat op Marken zeggen. De bewoners stellen het echter zeer op prijs als u hun privacy respecteert door afstand te houden van de houten huizen, eerst te vragen of u een foto mag maken en alert te zijn op het lokale verkeer (auto’s en fietsers). Als we allemaal het afval in de daarvoor bestemde bakken deponeren blijft het voor iedereen beleefbaar.